آبسه دندان مجموعه ای از عفونت است که میتواند در داخل دندان ها، لثهها یا استخوان فک که دندانها را در جای خود نگه میدارد تشکیل شود. علت آن عفونت باکتریایی است، آبسه در انتهای دندان را آبسه اطراف دهان مینامند.و آبسه ای که در ناحیه لثه ایجاد شود را آبسه پریودنتال مینامند.
آبسه دندان اغلب با درد های موضوعی همراه است، اما همیشه اینگونه نیست و ممکن است درد در تمامی صورت احساس شود. در هر دو صورت، آنها باید توسط دندانپزشک بررسی شوند. رسیدگی به این موضوع در اسرع وقت بسیار مهم است، زیرا آبسهها به خودی خود از بین نمی روند. بعضی اوقات میتوانند به سایر قسمت های بدن نیز سرایت کرده و شما با بیماری های عفونی داخلی مبتلا کنند.
علائم آبسه دندان چیست؟
علائم آبسه در دندان یا لثه شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- یک درد شدید و نبض دار در دندان یا لثه آسیب دیده که ممکن است به طور ناگهانی ایجاد شده و به تدریج بدتر شود.
- دردی که در گوش، فک و گردن شما در همان طرف دندان یا لثه آسیب دیده احساس و منتشر میشود.
- درد هنگام خوابیدن که حتی ممکن است از درد در طول روز بیشتر باشد، و ممکن است خواب شما را مختل کند.
- قرمزی قابل مشاهده در ناحیه صورت و تورم آن ناحیه از صورت.
- دندان حساس شده و با هر ضربه کوچکی درد احساس میکنید، بی رنگ و یا شل دندان را میتوان از علائم دیگر آن نامید.
- لثه ها براق شده و اندکی هم قرمزی و تورم در آنان مشاهده میشود.
- حساسیت به غذا و نوشیدنی گرم یا سرد و حس درد در هنگام ورود آنان به دهان.
- ساطع شدن بوی بد از دهان و یا احساس طعم نامطبوع در دهان به طور معمول.
در صورت گسترش عفونت، ممکن است دچار درجه حرارت بالا (تب) شده و به طور کلی احساس ناراحتی کنید. در موارد شدید، ممکن است دهان خود را به دشواری بتوانید کاملاً باز کنید و در بلع یا تنفس با مشکل رو به رو میشوید.
بیشتر بخوانید… ایمپلنت دندان
چه عواملی باعث آبسه دندان میشود؟
دهان شما پر از باکتری هایی است که روی دندان شما یک ماده چسبناک به نام پلاک ایجاد میکند. اگر دندان های خود را تمیز نگه ندارید، اسیدهای تولید شده توسط باکتری های موجود در پلاک میتوانند به دندانها و لثهها و استخوان فک های شما آسیب برسانند. و منجر به پوسیدگی دندان یا بیماری لثه و فک شوند.
موارد زیر میتواند احتمال ابتلا به آبسه دندان را افزایش دهد:
- بهداشت دهان و دندان ضعیف، اگر نخ دندان نکشید و مرتبا مسواک نزنید، پلاک میتواند روی دندان شما جمع شود و به تولید اسید مشغول شوند.
- مصرف مقدار زیادی غذا و نوشیدنی شیرین و نشاسته دار، میتواند رشد باکتریها را در پلاک افزایش دهند. و منجر به پوسیدگی شوند که میتواند منجر به آبسه شود.
- آسیب یا جراحی قبلی روی دندانها یا لثه ها، باکتریها میتوانند به هر قسمت آسیب دیده دندان یا لثه و یا حتی فک وارد شده و باعث بیماری شوند.
- داشتن سیستم ایمنی ضعیف، این مورد شامل افرادی است که برخی از بیماری های زمینه ای مانند دیابت بر خوردار اند. و کسانی که تحت درمان هستند و از درمان هایی از جمله دارو های استرویدی و شیمی درمانی استفاده میکنند.
جلوگیری از آبسه در دندان
با سالم نگه داشتن دندانها و لثهها میتوانید خطر ابتلا به آبسه های دندانی را کاهش دهید.
برای انجام این کار، شما باید:
- حداقل یک بار در روز از نخ دندان یا مسواک استفاده کنید تا بین دندانهای خود و زیر خط لثه تمیز شود.
- دندان های خود را با خمیر دندان های حاوی فلوراید دو بار در روز مسواک بزنید. هر بار حداقل دو دقیقه وقت صرف انجام این عمل کنید.
- بعد از مسواک زدن از شستن دهان با آب یا دهان شویه خودداری کنید زیرا این کار خمیردندان های محافظ را شستشو میدهد. فقط کف خمیر دندان را بیرون بریزید.
- غذاها و نوشیدنی های شیرین و نشاسته دار را کاهش دهید. به ویژه بین وعده های غذایی یا کمی قبل از خواب از خوردن این غذا و نوشیدنیها خودداری کنید.
- به طور مرتب به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک میتواند بر اساس دهان و دندان شما خمیر دادن مناسب تجویز کند.
بیماری های جانبی در صورت ابتلا به آبسه
بررسی چند مورد:
کیست های دندانی:
در صورت عدم درمان آبسه، ممکن است یک حفره پر از مایع در پایین ریشه دندان ایجاد شود. به این حفره پر از مایع کیست دندان گفته میشود. خطر قابل توجهی برای آلوده شدن کیست وجود دارد. اگر این اتفاق بیفتد، بیمار به آنتی بیوتیک و احتمالاً به جراحی نیاز پیدا میکند.
استئومیلیت:
باکتریهای موجود در آبسه وارد جریان خون شده و استخوان را آلوده میکنند. بیمار دچار افزایش درجه حرارت بدن(تب)، درد شدید در استخوان آسیب دیده و احتمالاً حالت تهوع خواهد شد. به طور معمول، استخوان آسیب دیده نزدیک محل آبسه خواهد بود. با این حال، چون ممکن است عفونت در جریان خون پخش شده باشد، هر استخوانی در بدن تحت تأثیر قرار خواهد گرفت. برای درمان این بیماری معمولا از آنتی بیوتیک های خوراکی استفاده میشود.
آنژین لودویگ:
این یک عفونت در کف دهان است که باکتری های آبسه باعث گسترش آن میشوند. تورم و درد شدیدی در زیر زبان و گردن از علایم آن است. در موارد شدید، ممکن است بیمار به سختی نفس بکشد. آنژین لودویگ یک بیماری بالقوه بسیار کشنده است. بیماران این بیماری نیز میتوانند با آنتی بیوتیک درمان میشوند. افراد مبتلا به آنژین لودویگ شدید در صورت وجود مشکلات تنفسی ممکن است نیاز به روشی برای باز کردن مجاری تنفسی و حتی اتصال کپسول اکسیژن داشته باشند.
سینوزیت فک بالا:
باکتریها به فضای کوچک پشت استخوان گونه گسترش مییابند. که سینوس های فک بالا نامیده میشوند. این یک بیماری جدی نیست اما میتواند دردناک باشد. بیمار ممکن است تب کند و گونهها به لمس شدن حساس شوند. بعضی اوقات شرایط به خودی خود برطرف میشود. بسته به شدت بیماری، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.
ترومبوز سینوس:
گسترش باکتریها باعث تشکیل لخته خون در سینوس میشود. ترومبوز سینوس با آنتی بیوتیک و گاهی اوقات با جراحی برای تخلیه سینوس درمان میشود. در برخی موارد، این شرایط میتواند کشنده باشد. گفتنی است این یک عارضه بسیار نادر است.
آخرین دیدگاهها