اگر از دندانهای سالم به خوبی مراقبت نشود ممکن است آنها آسیب ببینند و دچار پوسیدگی شوند. پوسیدگی دندان ها میتواند با درد شدیدی هنگام غذا خوردن یا حتی درد در زمانی که شما چیزی نمیخورید، همراه باشد. در این وضعیت دندانهای پوسیده برای شما بسیار آزار دهنده خواهند بود و اگر به آنها رسیدگی نشود ممکن است صدمات و آسیبهای بدتری به همراه داشته باشند. برای حل این مشکل، شما میتوانید به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. دندانپزشک در کلینیک دندانپزشکی، دندانهای پوسیده شما را ترمیم کرده و به تسکین درد شما کمک میکند؛ اما پر کردن وترمیم دندان پوسیده چگونه انجام میشود؟
پر کردن و ترمیم دندانهایی که دچار پوسیدگی شدهاند چگونه است؟
برای ترمیم کردن دندانهایی که پوسیده شدهاند، دندانپزشک ابتدا قسمتهای پوسیده دندانها را کاملا برداشته و پس از آن، قسمت خالی شده و آسیب دیده دندان را با مادهای پر میکند.
مراحل پر کردن دندانهای پوسیده کدام اند؟
پر کردن دندانهای پوسیده ممکن است با ایجاد درد همراه باشد. برای این کار ابتدا دندان پزشک قسمتهای اطراف دندانهای پوسیده را با کمک ماده بی حس کننده، بی حس میکند. بعد از این دندانپزشک از بی حسی ناحیه مطمئن شد، با کمک یک وسیله مخصوص که برای ایجاد برش استفاده میشود، مثل مته و لیزر نسبت به برداشتن قسمتهای پوسیده شده دندانها اقدام میکند. این که دندانپزشک از چه ابزاری برای برداشتن پوسیدگی استفاده کند، بستگی به امکانات و شدت پوسیدگی دندانها دارد. پس از این که دندانپزشک تمام قسمتهای پوسیده را برداشت، برای اطمینان یافتن از پاک شدن تمام قسمتها از پوسیدگی، دندانها را معاینه و بررسی میکند. بعد از آن دندانپزشک، حفره خالی ایجاد شده را با کمک ماده خاصی کاملا پر میکند. در آخر پر کردگیها توسط دندانپزشک صیقل داده میشوند تا شکل طبیعی داشته باشند و برای شما مشکلی ایجاد نکنند.
بهترین ماده برای پر کردن دندانهای پوسیده کدام است؟
برای پر کردن دندانهای پوسیده از مواد مختلفی استفاده میشود که قیمتهای متفاوتی دارند. به طور قطع نمیتوان گفت که کدام یک از این مواد، برای پر کردن پوسیدگی دندانها مناسبتر هستند؛ زیرا هر یک از این مواد، ویژگیهای خاص خود را دارند و بعضی از آنها میتوانند برای بعضی بیماران، حساسیت زا باشند. تعیین این که کدام ماده برای پر کردن دندانهای شما مناسب است، کاملا بر عهده دندانپزشکی است که کار پر کردن دندانها شما را بر عهده دارد.
انواع موادی که برای پر کردن دندانها استفاده میشوند کدام اند؟
مواد مختلفی در پر کردن دندانها استفاده میشوند. انواع مواد پر کردن دندان عبارت اند از:
- پر کردن با آمالگام
- پر کردن دندانها با کامپوزیت
- پر کردن دندانها با طلا
- پر کردن با سرامیک یا پرسلین
- پر کردن دندانها با رزین یا گلس اینومر
پر کردن دندانهای پوسیده با آمالگام
آمالگام یکی از ابزاری است که از گذشتههای دور برای پر کردن دندانها استفاده میشده. آمالگام ترکیبی از مخلوط چند نوع فلز مختلف است. این ترکیب شامل 50 درصد جیوه، مقداری قلع، کمی مس، نقره و روی است. این نوع پر کردگی دندان، استحکام و دوام زیادی دارد. پر کردگیهای آمالگام در ابتدا نقرهای رنگ هستند اما در گذشت زمان تیرهتر میشوند. به خاطر رنگی که دارند، پس از باز کردن دهان، توسط مخاطب دیده میشوند. به دلیل جیوهای که در ترکیب ماده آمالگام وجود دارد، این ماده برای پر کردن دندانهای کودکان زیر شش سال مناسب نیست.
پر کردن دندانهای پوسیده با کامپوزیت
پر کردگیهایی که از جنس کامپوزیت هستند، معمولا از شیشه هایی پودری و از جنس رزین اکلریک ساخته میشوند. برای پر کردن دندانها با کامپوزیت میتوان مواد کامپوزیتی را با رنگ بسیار شبیه به رنگ طبیعی دندانهای بیمار ساخت تا این پر کردگیها ظاهری طبیعیتر داشته باشند. به دلیل طبیعی بودن رنگ این پر کردگیها، این مواد محبوبیت زیادی بین مردم دارند. پر کردگیهای کامپوزیتی نسبت به پرکردگیهای آمالگام طول عمر و دوام کمتری دارند.
پر کردن دندانهای پوسیده با استفاده از طلا
یکی از ماندگارترین و با دوام ترین روشهای پر کردن دندانها پر کردن دندانها با طلا است. پر کردگیهایی که با استفاده از طلا انجام میشوند، میتوانند بیش از بیست سال دوام و ماندگاری داشته باشند و آسیب نبینند. پر کردن دندانها با طلا، گرانترین و پر هزینهترین روش پر کردن دندانها است. این پر کردگیها به راحتی توسط مخاطب قابل تشخیص بوده و شبیه به دندانهای اصلی شما نیستند.
پر کردن دندانهای پوسیده با استفاده از سرامیک یا پرسیلن
پر کردگیهای سرامیکی بسیار شبیه به دندانهای طبیعی بیمار هستند. این پر کردگیها به شکل غیر مستقیم انجام شده و انجام آنها نیازمند صرف زمانی بیشتری از یک جلسه است. این پر کردگیهای دندان از پر کردگیهای دندان با کمک طلا شکنندهتر و آسیب پذیر تر هستند؛ اما ظاهری طبیعی و زیبا دارند.
پر کردن دندانها با استفاده از رزین یا گلس اینومر
رزین اینومر یا گلس برای پر کردن دندانهای شیری کودکان استفاده میشود. این پر کردگیها خیلی ظریف هستند، دوام بالایی نداشته و خیلی زود میتوانند تخریب شوند. به جز کودکان، این پر کردگیها همچنین در بزرگسالانی که ناحیه بسیار کوچکی از دندانهای آنها پوسیده شده است، کاربرد دارند. بهتر است از پر کردگی با استفاده از رزین یا گلس اینومر برای دندانهایی که در زمان جویدن، فشار زیادی را متحمل نمیشوند، استفاده کرد.
چه زمانی پر کردگیها نیاز به ترمیم دارند؟
در صورتی که نشانههایی از فرسودگی و ترک خوردن پر کردگیها مشاهده کردید، فورا برای ترمیم آنها به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.
بيشتر بخوانيد:
آخرین دیدگاهها